Alla som har en hemsida måste ha ett domännamn. Det är enkelt att kolla upp om det domnännamn du vill ha är ledigt. Har du inte redan ett domännamn, eller behöver lite hjälp på vägen, så hjälper vi dig att registrera ett när du beställer en billig hemsida till ett fast pris. Här kommer en guide med det du behöver veta om domännamn.
Det brukar kosta strax över hundra kronor per år plus moms. När du har bestämt dig för ett domännamn kan du kontakt oss så hjälper vi dig att ta fram en ny webbplats (som självklart är snygg, användbar, mobilvänlig, som du kan uppdatera själv).
IIS, Internetstiftelsen i Sverige ansvarar för den svenska toppdomänen .se. Försäljningen av domännamn sker genom återförsäljare. Det är där man registrerar sitt domännamn. Enklast är också att lägga sin hemsida där så har man det på samma plats.
Registrera domännamn
När du väl vet vilket domännamn du vill ha går det på några minuter att registrera domännamnet förutsatt att det är ledig. Du kan exempelvis kolla om ditt domännamn är ledigt här:
Kolla om ditt domännamn finns tillgängligt
Det finns en uppsjö återförsäljare av .se-domäner, men två som vi brukar använda är Loopia eller Binero. Priserna varierar lite men de tar cirka 95-120 kr/år för en .se domän. Hos Loopia måste man även ha ett aktivt konto, ett så kallad Loopia DNS, som kostar 79,20 kr per år plus moms (Prisuppgift inhämtat mars, 2016).
IIS har en egen registrarverksamhet .SE Direkt, men faktum är att det är betydligt dyrare att teckna domännamnet där – än hos exempelvis Binero – runt 250 kronor (inkl moms) tar .SE Direkt.
Förnya domänen årsvis
Domännamnet förnyas årsvis och det brukar dock komma ganska många påminnelser på mejlen innan detta sker. Skulle du glömma att förnya ditt domän går domänen in i en period av karantän där ingen förutom nuvarande ägaren kan teckna om den. Efter karantänperioden blir den fri att teckna för vem som helst som är intresserad. Det föreligger vanligen ingen bindningstid för domänköpen, utan det brukar göras ett år i taget och du betalar i förskott.
Vad ska man tänka på när man väljer domännamn
Har du ett nystartat företag kanske du inte hunnit att registrera ett domännamn än. Här följer några tips:
2. Om ditt företagsnamn innehåller åäö så registrera gärna två domännamn, ett utan åäö (använda istället aao) och ett med åäö.
Ett av domännamnen använd ex. utan åäö och det andra pekas då om till din adress med åäö. HAr du båda versionerna slipper du oroa dig för om någon köper det andra domännamnet och använder.
3. Skippa bindestrecket, det krånglar bara till det och gör det svårare för kunden att komma ihåg din hemsidesadress. Majoriteten av domännamn är utan bindestreck och därmed det som de flesta är vana att använda. svenssonsel.se är bättre än svenssons-el.se.
4. Köp ett .se domän om det är ledigt. Annars får du fundera på om du istället ska köpa ett .com eller eventuellt en .nu domän.
Det finns tillfällen då det är svårare att välja ett domännamn. Kanske ska du skapa en tjänst, sälja produkter via ehandel eller liknande på nätet. Du måste då ta ställning till om du ska ha ett varumärke som namn som du bygger upp och/eller om du ska ha med nyckelord i domännamnet. Ett nyckelord hjälper dig att ranka bättre på just det ordet i sökmotorerna. Det är därför denna sidan heter billighemsidaforetag.se eftersom det således hjälper sidan att ranka bättre för nyckelord som ”billig hemsida”.
Du får själv fundera på vad som är bäst. De flesta domännamn med nyckelord som har ett stort antal sökningar är redan upptagna idag, liksom varianter eller tillägg med där nyckelordet ingår.
Men är nyckelordet viktigt och har det många sökningar som du skulle gynnas av att träffa på så kan det vara en idé att ha med det i domännamnet.
Webbhotell
När du väl har tecknat ditt domännamn behöver du ett webbhotell som du har för att lägga din nya hemsida på.
Peka om domännamn
Har du två domännamn pekar du om ditt domännamn till den versionen som du använder. Ligger det på samma webbhotell/registrar så gör man en 301 redirect. Ligger din webbsida på ett annat webbhotell än där du reggade ditt andra domännamn behöver du än peka domänen till de aktuella namnservrarna som används.
Se upp för oseriösa aktörer om du har en .com domän
Ifall du har en .com domän kan det kan hända att du får mejl av oseriösa aktörer som erbjuder förnyelse av ditt domän till riktiga ockerpriser. Vanligtvis kostar en .com domän runt 100 kronor medan oseriösa aktörer kan ta 500-1000 kronor för en årsförnyelse. Är du stressad kanske du missar att mejlet kommer från en sådan aktör så tänk på att kom ihåg var du reggade ditt .com adress eftersom de nästan alltid skickar ut fakturan via mejl.